Vaccinatie tegen aviare influenza in dierentuinen

29maart2006
Bron: EAZA/NVD
Met het oog op de vogelgriep (H5N1) in Azie, Afrika en Europa doet de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) een sterke aanbeveling voor permissie van vaccinatie.
Op die manier hoopt de EAZA dierentuinen in landen met een recente uitbraak van vogelgriep te kunnen helpen. Ook landen waar het risico op een uitbraak van vogelgriep groot is door migratie van trekvogels kunnen op de steun van de EAZA rekenen. Door de voorzorgsmaatregelen wordt de gezondheid van de vogels, verzorgers en bezoekers beschermd.
In Nederland, België, Zwitserland en Portugal zijn vogels in dierentuinen al gevaccineerd. In andere Europese landen zijn de voorbereidingen in volle gang.

Dierentuinen die aangesloten zijn bij de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) hebben het helemaal goed geregeld. Al in december 2005 is begonnen met het preventief vaccineren van de vogelcollecties. Het verzoek hiertoe was al vroegtijdig ingediend bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In november 2005 kreeg Nederland toestemming van de EU om de vogels preventief te vaccineren.

Dit was ruim op tijd vóór de vogeltrek vanuit Afrika, zodat de vogels voldoende immuniteit konden opbouwen tegen een eventuele besmetting met het vogelpest virus. Inmiddels zijn 4.500 vogels gevaccineerd en ook een tweede vaccinatieronde, nodig voor een optimale immuniteit, heeft reeds plaatsgevonden in januari en februari jl.