Nieuw chimpanseecomplex van Stichting AAP

27april2006
Bron: aap.nl
In juni opent Stichting AAP een nieuw chimpanseecomplex, waar 28 geïnfecteerde chimpansees uit een proefdierlaboratorium in Rijswijk van een welverdiende oude dag kunnen genieten.
Naast de geïnfecteerde chimpansees biedt het complex ook onderdak aan zo’n twintig gezonde apen. Deze apen zullen tijdelijk in het complex verblijven totdat AAP een adres voor ze heeft gevonden waar ze permanent terechtkunnen.
De apen uit Rijswijk zijn geïnfecteerd met hepatitis-C of met hiv. De apen merken daar zelf niet zoveel van, ze voelen zich niet ziek. Maar de besmetting is wel gevaarlijk voor mensen. Daarom heeft AAP veel maatregelen getroffen ter bescherming. De dierverzorgers werken met speciale pakken en handschoenen en dragen een kap voor hun gezicht, zodat ze niet via speeksel besmet kunnen worden.
Ieder dier kan in een buitenverblijf genieten van de buitenlucht. Vooral voor chimpansees uit proefdierlaboratoria is dit een openbaring. Ze hebben vaak hun leven lang alleen binnen, in betonnen verblijven geleefd. Nu voelen ze de wind in hun vacht en lopen ze op houtsnippers waarmee de buitenverblijven zijn gevuld. Ook kunnen ze klimmen op de speeltuigen.
Het complex is voor een deel gefinancierd door de Nederlandse Overheid. Maar daarnaast is er nog veel geld nodig voor de dagelijkse verzorging van de dieren.