Reuzenplas

30juli2014
Bron: scientias.nl
Een olifant heeft een reuzenblaas en kan een reuzenplas doen. Toch heeft hij daarvoor niet meer tijd nodig dan bijvoorbeeld een kat. Alle dieren die zwaarder zijn dan drie kilogram hebben zo'n 20 seconden nodig om te plassen.
Deze conclusie werd getrokken door onderzoeker David Hu nadat hij 32 verschillende diersoorten had bestudeerd. De studie is opmerkelijk. Eerder werd aangenomen dat de snelheid waarmee urine naar buiten komt bepaald wordt door de druk in de blaas. En die wordt door samentrekkende spieren gegenereerd. Maar volgens Hu wordt de snelheid van plassen bepaald door de lengte van de plasbuis. Het gewicht van de vloeistof in de plasbuis duwt de urine eruit. En wanneer de plasbuis lang is, neemt de stroomsnelheid toe. Bij grotere dieren worden (veel) langere plasbuizen gezien.

Een olifant heeft een plasbuis van ongeveer een meter. De druk van de vloeistof in de plasbuis is vergelijkbaar met de druk op de bodem van een zwembad van 90 cm diep. De olifant kan hierdoor snel plassen, de urine komt met grote druk naar buiten. Wanneer de olifant langer zou doen over het plassen, is hij ook kwetsbaarder voor roofdieren.
Een kat doet ongeveer net zo lang over het plassen, terwijl de blaas van een kat 3600 keer kleiner is dan die van een olifant. Alle dieren die zwaarder zijn dan drie kilogram voldoen aan deze ‘Law of Urination’, volgens de onderzoekers, zij plassen allemaal met een straaltje en maken daarbij gebruik van de zwaartekracht.
Dieren die minder dan drie kg wegen druppelen hun urine eruit. Muizen en ratten hebben 2 seconden nodig, vleermuizen maar een fractie van een seconde.