Pijn herkennen bij paarden

30juli2014
Bron: uu.nl
Paarden kunnen niet vertellen of en waar ze pijn hebben. En omdat paarden prooidieren zijn, zal hun instinct vertellen om pijn niet duidelijk te laten zien. Maar soms is het wel belangrijk om daar wat van te weten. In Utrecht is nu een pijnschaal voor paarden ontwikkeld.
Thijs van Loon, van de Universiteitskliniek voor Paarden, is samen met andere onderzoekers de uitdaging aangegaan om een pijnschaal voor paarden te ontwikkelen. Er wordt gekeken naar een aantal fysiologische parameters, zoals rectale temperatuur, ademfrequentie en darmgeluiden. Daarnaast wordt er ook gelet op specifieke gedragingen als rusteloosheid, zweten, schoppen tegen de buik, krabben, spiertrillingen, slechte eetlust en agressie en/of minder interesse in de mens. Samen vormen deze parameters de pijnschaal. Maar ook paarden reageren niet allemaal hetzelfde op pijn, net als mensen. De pijnschaal is nooit 100% accuraat, maar geeft wel een goed beeld.

De schaal is getest bij 48 paarden die een spoedeisende koliek operatie moesten ondergaan. Paarden met een hogere score op de pijnschaal hadden een grotere kans op een tweede operatie door complicaties of zelfs op euthanasie. Volgens van Loon is deze pijnschaal pas een begin bij het bestuderen van pijnexpressie in paarden. Hij hoopt dat verder onderzoek zal leiden tot schalen voor specifieke pijnen.