Voeding Daggekko

Dieet

Daggekko’s kunnen gevoerd worden met verschillende soorten bepoederde insecten en zoet fruit. Water wordt door de daggekko’s zelden uit een schaaltje gedronken, de gekko’s likken het gesproeide water van de rotsen om zo aan hun dagelijkse vochtbehoefte te komen. Gekko’s likken graag aan een hard geworden mengsel van honing, zachte bruine suiker, calciumpoeder en een snufje vitaminen.

Het voer hoeft niet levend gegeven te worden. Het kan gegeven worden met een voedertang. Wanneer daarmee gewiebeld wordt, wordt een levende prooi nagebootst.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel daggekko’s is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de daggekko. Dit kan door insecten en andere voedseldieren te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat. De dieren dienen voorzien te worden van kleine stukken meerschuim voor de calcium aanvulling.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De daggekko heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Volwassen daggekko’s mogen ongeveer drie keer per week gevoerd worden. Jonge dieren mogen dagelijks een klein beetje gevoerd worden. Niet opgegeten (levende) voedseldieren kunnen het beste uit het verblijf verwijderd worden. Deze kunnen de rustende dieren, of de gelegde eieren, storen of beschadigen.

Handopfok

Daggekko’s hebben twee of drie legsels per jaar, met telkens één of twee eieren. De incubatietijd bedraagt 54 tot 70 dagen, bij 28°C overdag en 22°C ’s nachts met een luchtvochtigheidsgraad van 75%. Het eerste ei kan 7 dagen voor het tweede ei uitkomen.
De eieren worden op verborgen plekjes afgezet, en moeten naar een incubator overgebracht worden. Eieren die aan elkaar geplakt zijn dienen niet van elkaar af gehaald te worden.

Het deksel van de incubatiedoos dient voorzien te zijn van kleine luchtgaatjes. Op de bodem moet fijnkorrelig, vochtig vermiculiet gelegd worden. De eieren mogen het substraat niet aanraken. Wanneer de eieren niet uit het vivarium te verwijderen zijn, bijvoorbeeld doordat ze afgezet zijn tegen een wand, dienen ze ter plekke geïncubeerd te worden. Dit kan gedaan worden door een kleine, doorzichtige doos erover heen te plakken. Deze doos moet voorzien worden van luchtgaten.

Na het uitkomen kunnen de jongen groot gebracht worden in een vivarium als dat van de ouders. Een paar dagen na het uitkomen accepteren de jongen kleine insecten.