Voeding Lama

Dieet

Het leeuwendeel van het voedsel moet bestaan uit vezelrijk materiaal. De dieren grazen van het weidegras maar daarnaast moet er altijd hooi en/of stro (rogge- of haverstro) beschikbaar zijn. Extra vitamines en mineralen kunnen met een speciale lama-brok gevoerd worden. Er zijn verschillende lama-brokken in de handel. Soms wordt onderscheidt gemaakt tussen onderhoudsbrok en prestatiebrok. De laatste wordt onder andere gebruikt voor de merrie aan het eind van de dracht en tijdens de zoogperiode. Wanneer er één soort brok gebruikt wordt (afhankelijk van de fabrikant) moet aan het eind van de dracht en tijdens de lactatie meer van dat voer verstrekt worden.
De hoeveelheid brok die gevoerd wordt hangt af van de concentratie van de brok. Hiervoor moeten de richtlijnen van de fabrikant gevolgd worden.
Het is heel belangrijk dat de lama altijd de beschikking heeft over vers water.

Nutrienten behoefte

In het voer van een lama moeten de volgende mineralen en vitaminen zitten:
Ruw eiwit 128 g/kg
Calcium 4,9 g/kg
Fosfor 3,0 g/kg
Magnesium 1,5 g/kg
Koper 8 mg/kg
Zink 22 mg/kg
Ijzer 40 mg/kg
Vitamine A 2,5 IE/g*
Vitamine D 0,83 IE/g*
Vitamine E 261 mg/kg

* internationale eenheid

Voedingsschema en voedingsplaats

Voer de lama´s tweemaal per dag. ´s Morgens krachtvoer met hooi en ´s avonds alleen hooi of ruw-en krachtvoer gelijkmatig verdeeld over de twee maaltijden.

Hang de ruif (voerbak) van de lama´s op 1 m hoogte. Maak meerdere voederplaatsen om ruime afstand van elkaar als er meerdere lama’s in het verblijf lopen.

Handopfok

Als het niet mogelijk is om lamamelk te geven aan het jong dan is zeugen melk of koeienmelk ook goed.Voer het jong elke 2 tot 4 uur.
De samenstelling van lamamelk is 2,90 % vet, 3,73 % eiwit en 6,44 % koolhydraten.