Voer voor amfibielarven

20juni2007
Bron: Reptielen en amfibieën, R. Davies en V. Davies, 1997, Tirion
Larven van kikkers en salamanders stellen zeer verschillende eisen aan hun voeding. Kikkerlarven zijn voornamelijk herbivoor. Ze accepteren fijngemaakt vlokvoer voor vissen en daarnaast grazen ze algen van de ruiten van de bak af.
Na enige tijd worden ze omnivoor en kunnen dan ook vlees eten. Hiervoor kan een stukje mager rauw rundvlees aan een touwtje in de bak gehangen worden. Dit vlees moet dagelijks vervangen worden om vervuiling te voorkomen. Sommige soorten zijn kannibalistisch, deze kikkervisjes eten hun broertjes en zusjes op. Deze soorten moet men dus gescheiden grootbrengen.
Salamanderlarven zijn carnivoor, ze hebben dus kleine dieren nodig. Om te beginnen moeten infusoria gegeven worden, elke dag een beetje. Hierover later meer.
Later eten ze watervlooien, gevolgd door rode muggenlarven, enchytreeën, grindalwormpjes en kleine mestpiertjes. In een ton kan een voorraadkweek van watervlooien aangelegd worden, deze eten zelf ook infusoria. Watervlooien en diverse wormen kunnen bij de aquariumhandel gekocht worden. Enchytreeën zijn erg vetrijk, gebruik deze met mate en alleen in combinatie met ander voer.

Infusoria is een andere naam voor in het water levende microorganismen zoals Protozoa en ééncellige algen. Voor infusoria kunnen soms cultures in de aquariumwinkel gekocht worden. Er kan ook zelf een kweek opgezet worden door gekneusde slabladeren in een pot met water te doen en deze in de zon te zetten. Het water wordt dan groen. Zorg dat het water in de kweekbak niet helemaal groen wordt, dan blijft er te weinig zuurstof over voor de larven.