Resultaten CITES-conferentie stemmen Minister Verburg tevreden

20juni2007
Bron: minlnv.nl
De afgelopen twee weken werd in Den Haag de internationale conferentie over de handel in bedreigde wilde dieren en planten (CoP14 CITES) gehouden. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kijkt tevreden terug op deze conferentie.
Een al achttien jaar durende discussie over de Afrikaanse olifant werd succesvol afgesloten en er werden forse stappen gezet in de bescherming van de paling en Zuid-Amerikaanse houtsoorten. Vijftig natuurministers onderstreepten het belang van het CITES-verdrag en een gezamenlijke aanpak.
De CoP14 CITES werd van 3-15 juni 2007 in het World Forum Convention Center (WFCC) in Den Haag gehouden. 171 lidstaten ( in totaal zo'n 1600 deelnemers) spraken hier over de handel in bedreigde wilde dieren en planten. Ruim honderd punten werden besproken, waaronder 37 voorstellen over planten en dieren. Als een rode draad liepen de onderhandelingen over de voorstellen over de Afrikaanse olifant door de CoP14 heen. De Afrikaanse ministers bereikten na dagen onderhandelen een akkoord, Dit was de afgelopen 18 jaar niet gelukt. Deze ministers waren naar Nederland gekomen voor de ministeriële rondetafelconferentie die minister Verburg had uitgeschreven. Op uitdrukkelijk verzoek van minister Verburg als voorzitter van de CoP14, hebben deze ministers zich ingezet om een akkoord te realiseren en dit gebeurde op donderdag 14 juni. Het akkoord werd door alle partijen met consensus aangenomen. Verburg heeft namens de Nederlandse overheid een donatie van 100.000 euro toegezegd voor een nog op te richten African Elephant Fund voor Afrikaanse landen. Zij riep tevens andere landen op hetzelfde te doen.
Daarnaast werd er overeenstemming bereikt over de bescherming van de paling. Het voorstel om de Europese paling (glasaal) door middel van een vergunningstelsel te beschermen werd met een grote meerderheid (91%) aangenomen. Ook werd er een stap voorwaarts gezet bij de bescherming van de Zuid-Amerikaanse houtsoorten ceder en palissander, ondanks dat oorspronkelijke voorstellen werden ingetrokken. De Zuid-Amerikaanse range states gaven namelijk aan het belang in te zien van bescherming van deze houtsoorten. Er is afgesproken dat deze houtsoorten tijdens een volgende CITES-conferentie door de range states zelf opnieuw geagendeerd zullen worden.
Tijdens de ministeriële rondetafelconferentie op 13 juni 2007, waar 50 natuurministers wereldwijd aan meededen, werd het belang van het CITES-verdrag nog eens onderstreept. Om nog beter een vuist te maken tegen de illegale handel in bedreigde wilde dieren en planten werd gesproken over de verbetering van de handhaving, gezamenlijke publiekscampagnes en de rol van CITES bij de bescherming van hout- en mariene soorten.