Georgische beren in het Berenbos

01augustus2007
Bron: dierennieuws.nl
Eind april arriveerden drie Georgische beren in Nederland. Vanaf 12 juli mogen deze beren echt gaan kennismaken met de anderen beren in het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Deze beren woonden in een gemeentelijke dierentuin in Rustavi, Georgië. Wegens sluiting van de dierentuin zouden de dieren afgemaakt worden.
Alertis (Stichting voor Beer en Natuurbescherming) kon ze redden door de dieren naar het berenbos te halen. Een positief bijeffect was dat de Georgische overheid door deze actie extra in beweging is gekomen om het probleem van beren in gevangenschap aan te gaan pakken.
Na aankomst in Ouwehands Dierenpark moesten de beren Duuk, Diesel en Igor eerst een periode in het quarantaineverblijf van Het Berenbos verblijven. Daarna is er een introductieprogramma voor de beren opgesteld. Het is niet verstandig om de beren direct bij alle huidige bewoners te laten. Ze krijgen eerst de tijd om te wennen aan de het bos, het water en de vrijheid. De beren hebben nog nooit gras en zand gevoeld, dus dat is al een hele ervaring! Dan kunnen de beren langzaamaan kennis gaan maken met de andere bewoners van het Berenbos.
Het Berenbos biedt opvang aan voor mishandelde beren. Het is in 1993 opgezet op initiatief van Alertis. De beren die naar het Berenbos komen, hebben vaak een tragisch leven achter de rug en krijgen in Het Berenbos de kans om te herstellen en weer te genieten van het leven. Alertis ontwikkelde een methode van opvang en behandeling die misbruikte beren hun gezondheid en levenslust teruggeeft. De huidige Berenbosbewoners zijn afkomstig uit o.a. Bosnië, Duitsland en Rusland.