Grote Waternavel in veevoer?

28mei2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
De Grote Waternavel is een moerasplant (familie van de klimop) die in Nederland en België uitheems is. In Noord Amerika komt deze plant wel van nature voor. In Nederland en België wordt ......
de plant gezien als schadelijk en mag daarom niet verkocht worden door tuincentra.
De plant groeit met warm weer in voedselrijk water, met name in water met een hoog nitraat-en fosfaatgehalte. Deze exoot kan binnen afzienbare tijd het hele wateroppervlak bedekken waardoor de waterafvoer belemmerd wordt, zuurstofgebrek ontstaat en de gezonde natuurlijke ecosystemen verstoord raken. De waterschappen maken jaarlijks veel kosten om de Grote Waternavel uit de watergangen te verwijderen.
Een aantal zuidelijke waterschappen willen samen met Wageningen Universiteit, de Vlaamse Milieumaatschappij, de provincie Brabant en de Belgische provincies in Vlaanderen onderzoek gaan doen naar een efficiënt beheer van de exoot.

Mogelijk kan de plant de waterschappen ook nog geld opleveren. Er zal worden onderzocht of planten die verwijderd zijn geschikt zijn als bio-brandstof of als grondstof voor de voederindustrie. De Grote Waternavel heeft een eiwitgehalte van circa 30% en kan mogelijk in diervoeder gebruikt worden. Nadeel is dat er zich in de plant zware metalen ophopen. Dit zal dus eerst goed onderzocht moeten worden.