De boomkangoeroe Buna

23juli2008
Bron: wisselzoo.nl, zodiacanimals.nl
In Dierenpark Wissel is sinds kort een bijzonder dier te zien: een Goodfellow boomkangoeroe. Dierenpark Wissel in Epe is de enige dierentuin in Nederland waar dit dier te zien is. Het vrouwtje, Buna, is afkomstig uit een dierentuin in Duitsland.
Boomkangoeroes leven, zoals de naam het al zegt, in bomen. De dieren komen nauwelijks op de grond. Toch zijn het echte kangoeroes wat goed te zien is aan de stevige achterpoten, de sterke staart en de buidel. Bij boomkangoeroes is er minder verschil in grootte tussen de voor- en de achterpoten. Ook hebben boomkangoeroes sterke klauwen aan de voorpoten.
Goodfellow boomkangoeroes hebben een donkerbruine tot rode vacht. De voor- en achterpoten en de buik zijn geel en ook over de rug lopen twee gele strepen. De staart is bruinrood met geel geringd. Dieren kunnen geïdentificeerd worden aan de vorm van de strepen en de ringen. Dieren wegen zo’n 6 tot 7 kilo, waarbij het vrouwtje wat lichter is dan het mannetje.
Goodfellow boomkangoeroes leven in het wild in de eiken- en beukenwouden in Oostelijk en Centraal Papua Nieuw Guinea. De dieren kunnen tot een hoogte van 1200 meter voorkomen.
Het voedsel bestaat voornamelijk uit bladeren maar er worden ook vruchten, varens, bast en bloemen gegeten.
Bij boomkangoeroes wordt, net als bij andere kangoeroes, het jong na een zeer korte draagtijd geboren. Het kruipt dan, nog in embryonale fase, naar de buidel, zuigt zich vast aan een tepel en ontwikkelt zich verder in de buidel. Bij Goodfellow boomkangoeroes is de draagtijd 44 dagen. Het jong laat pas na 26 weken in de buidel iets van zich zien en na 39 is het jong permanent uit de buidel.

In Nederland was nog weinig ervaring met het verzorgen van boomkangoeroes. De dierverzorgers zijn op cursus geweest in Duitsland om de fijne kneepjes van boomkangoeroeverzorging te leren.