Voortplanting Aziatische olifant

13mei2009
Bron: uu.nl
Het gaat niet goed met de Aziatische olifant, zowel niet met de dieren in het wild als met de door de mens gehouden olifanten. In het wild komt dit doordat hun leefgebied steeds kleiner en meer versnipperd raakt.
Bij de door de mens gehouden olifanten, zowel in olifantenkampen als in dierentuinen, is vooral de moeizaam lopende voortplanting het probleem. Nieuwe inzichten in de vruchtbaarheidscyclus van de vrouwelijke Aziatische olifant kan meehelpen de soort te behouden.
Een onderzoekster van de Universiteit van Utrecht, Chatchote Thitaram, heeft in Thailand de fysiologie van de voortplanting onderzocht. Zij keek naar de cyclus van de vrouwelijke olifant, hoe deze cyclus door het seizoen beïnvloed wordt en in hoeverre de cyclus hormonaal te beïnvloeden is. Kennis over deze kenmerken en over het voortplantingsgedrag en hoe de stier de bronst waarneemt moeten ervoor zorgen dat koe en stier op het juiste moment voor de dekking met elkaar in contact gebracht worden.
Wanneer meer bekend is over de cyclus van de koe kan de ovulatie ook kunstmatig opgewekt worden met een injectie. Zo kan het tijdstip van ovulatie voor 90% nauwkeurig bepaald worden. Dit is zowel voor natuurlijke dekkingen als voor kunstmatige inseminatie zeer belangrijk.

Thitaram promoveerde op 12 mei in Utrecht. De titel van haar proefschrift is Elephant reproduction: improvement of breeding efficiency and development of a breeding strategy.