Alpaca cursussen

27mei2009
Bron: alpaca-ranch.nl
Alpaca-Ranch te Meeden organiseert verschillende cursussen over het houden van alpaca's. Naast het promoten van de alpaca fokkerij richt Alpaca-Ranch zich op een goede voorlichting d.m.v. cursussen en workshops.
De alpaca wordt gehouden voor de exclusiviteit van zijn wol. Door zijn prachtige oogopslag en verbazend zachte wol lijkt dit dier een hoog knuffel gehalte te hebben. Niets is minder waar. De alpaca is een vluchtdier, vrij schuw en is altijd op zijn hoede. Met de juiste methode is dit dier vrij gemakkelijk halstertam te krijgen. Voor het onderhouden van deze bijzondere dieren telt hetzelfde. Met de juiste voeding en medicatie heb je jarenlang plezier van de alpaca. Voorlichting daarbij is uitermate belangrijk. Ze zijn niet te vergelijken met schapen, geiten of paarden. Langdurig verkeerde voeding kan ernstige problemen geven. Onderdak, beweiding, samenstelling van de kudde en kwalieteits kenmerken van het dier hebben invloed op de gezondheid van je alpaca’s. Dit zijn slechts enkele aspecten die behandeld worden in een introductiecursus.

In een cursus ‘Alpaca Birthing and Cria Care’ komen alle aspecten naar voren rondom de geboorte van een alpaca veulen:
- Wat kan er mis gaan?
- Wanneer moet ik ingrijpen?
- Hoe verloopt een bevalling?
- Wat moet je doen wanneer het veulen niet wil drinken of niet wil staan?
- Wat te doen bij een vroeggeboorte?
- Hoe herken je een vroeggeboorte?
Antwoorden op deze vragen krijg je gedurende deze cursus en kan je helpen een leven van een alpaca veulen te redden.

Alpaca-Ranch organiseert elk jaar ook een workshop alpaca scheren. Naast theorie (scheertechnieken, waarom liggend scheren, waarom jaarlijks scheren, apparaten en messen , bepalen wolkwaliteit e.d.) wordt u in de praktijk het scheren van een volwassen en/of veulen voorgedaan. Tevens wordt er aandacht besteed aan het sorteren van wol met verschillende kwaliteiten.

Wilt u eerst op de hoogte gehouden worden van algemene informatie over het houden van alpaca’s? Dan kunt u zich gratis inschrijven voor de nieuwsbrief van Alpaca-Ranch. Dan ontvangt u gelijk een rapport met de 7 belangrijkste aspecten voor het houden van alpaca’s.
Inschrijven kan op www.alpaca-ranch.nl