Dodelijke beet Komodovaraan

27mei2009
Bron: depers.nl
Tot nu toe werd aangenomen dat de prooien van de Komodovaraan stierven doordat verschillende bacteriesoorten in de bek van de varaan leven die na een beet in de wond van het slachtoffer terecht komen.
Een Australische onderzoeker heeft nu ontdekt dat varanen wel degelijk gifklieren hebben. Hij ontdekte dit door de gifklieren van een doodzieke Komodovaraan te verwijderen en te onderzoeken. De klier bevat volgens de onderzoeker een hoge dosis giftige stoffen die de prooi in een shocktoestand brengen. Het bloed van de prooi gaat harder stromen en stolt ook niet meer. Ook maagkrampen en onderkoeling worden genoemd.
Wanneer de prooi te groot is voor de varaan om deze in één keer te overmeesteren is dat niet erg. Het gif verzwakt de prooi sterk en door de dodelijke infectie overlijdt de prooi na één tot twee dagen. De varaan heeft de prooi al die tijd kunnen volgen door het uitstekende reukvermogen. Wanneer de prooi dood is kan de varaan aan de maaltijd beginnen.

Komodovaranen kunnen een lengte van 3 meter bereiken. De diersoort is bedreigd en leeft op slechts enkele eilanden in Indonesie. Mensen die door een Komodovaraan gebeten worden moeten binnen 1 tot 2 uur medicijnen hebben om kans op overleven te hebben.