Koraal in het aquarium

02september2009
Bron: coralhusbandry.org
Koraalriffen worden wereldwijd bedreigd door onder andere vervuiling, overbevissing, destructieve visserijmethodes en opwarming van de aarde. In aquaria gebeurt het tegengestelde.
De kwaliteit van levende koraalriffen wordt steeds hoger door moderne technieken en door vergroting van kennis en vaardigheden.
Dit opent de deur naar het kweken van koralen en naar het herstellen van koraalriffen.
Koralen worden al honderden jaren in aquaria gehouden en tentoongesteld. Maar pas in de laatste decennia heeft het houden van koralen zich ontwikkeld tot een wetenschap. Technologische verbeteringen hebben ervoor gezorgd dat koralen in gesloten systemen in leven en gehouden konden worden en zelfs konden groeien. Hobby aquarium houders zijn belangrijk geweest in deze ontwikkeling. De niet-professionals, de wetenschappers en de managers van openbare aquaria zijn doordrongen van de noodzaak om zoveel mogelijk over koralen te leren en dit ook toe te passen op het behoud van natuurlijke koraalriffen.

In april 2007 werd het eerste internationale symposium over koralen in openbare aquaria gehouden. Dit symposium werd georganiseerd door Burgers’ Zoo in Arnhem. Aquarium specialisten en koraal specialisten van over de hele wereld spraken hier over de stand van zaken op het gebied van koralen. De bijdragen aan dat symposium zijn gebundeld in een boek (zie hiervoor de boekbespreking elders in deze nieuwsbrief).

Goed ontworpen opstellingen die de biodiversiteit van koraalriffen laten zien, kunnen ervoor zorgen dat het belang van de bescherming van deze unieke habitat ingezien wordt. Gezonde koraalriffen in openbare aquaria hebben een belangrijke educatieve waarde. Ze laten de schoonheid van koralen en koraalriffen aan de bezoekers zien en kunnen zorgen voor een verhoogd bewustzijn van het belang van en van de bedreigingen voor koralen.
Kennis over kweek en het verzorgen van koralen kan toegepast worden bij de bescherming van natuurlijke koraal riffen maar ook bij het herstel van beschadigde riffen.