Zeldzame Chinese hagedissen geboren

03februari2010
Bron: blijdorp.nl, wikapedia.nl, bart-laurens.nl
In dierentuin Blijdorp zijn 2 Chinese krokodilstaarthagedissen geboren. Het is na 20 jaar eindelijk weer gelukt dat deze hagedissen zijn geboren. Er zijn in 10 Europese dierentuinen 30 van deze dieren, daarom zijn ze heel zeldzaam.
Tien jaar geleden is in China en Vietnam het aantal van de krokodilstaarthagedissen geschat, het waren er ongeveer 3000. Door ontbossing en uitdroging is de onzekerheid van dit dier erg groot. De krokodilstaarthagedis komt vooral in Noordoostelijk Vietnam voor, en in Zuid/West China in de regio Kuang si. Ze zijn in het jaar 1928 ontdekt.
Ze zijn semi-aquatisch en zijn het meeste bij bosachtige gebieden gezien, en bij stromende of stilstaande beekjes. Dat is handig, want als ze bang zijn rennen ze in het water om zich te verstoppen. Ze hebben een camouflage kleur, ze kunnen ook halverwege een stap urenlang stokstijf stil blijven staan. Hun lengte is 35 tot 60 cm en stammen af van de Chordadieren en is familie van de Knobbelhagedissen. Zijn naam komt door zijn staart, die erg veel lijkt op die van een krokodil. De krokodilstaarthagedis eet levende zoetwater garnalen, vis, regenwormen, treksprinkhanen, slakken,kleine amfibieën en eendags muizen. Ze zijn de prooi van de vogels, slangen en de mensen.

Dit stuk is geschreven door Anouk, Jitske, Feize en Annick