Broedende kolibrie

28april2010
Bron: dierenpark-emmen.nl
In Dierenpark Emmen broedt een Amazilia-kolibrie op twee eitjes. De kolibrie broedt achter de schermen van de tropische vlindertuin van het Dierenpark. De nakomelingen zullen wanneer ze groot genoeg zijn tussen de tropische vlinders vliegen.
Het vrouwtje bebroedt twee eitjes die niet groter zijn dan een doperwtje. Het vrouwtje is zelf ook maar 9 cm groot en weegt maar 5 gram. De kolibrietjes die straks uit het ei kruipen wegen maar een halve gram. Bij kolibries draait het vrouwtje volledig op voor de broedzorg en voor het grootbrengen van de jongen. Die hebben direct na het uitkomen al een reuzenhonger. Moeder kolibrie moet fruitvliegjes vangen en nectar drinken en dit mengsel word aan de jongen gevoerd.

Bij kolibries zijn de mannetjes vaak bont gekleurd, vaak metaalachtig groen met rode en blauwe accenten. Vrouwtjes zijn onopvallend gekleurd. Van nature komen kolibries alleen in Amerika voor, maar dan wel van het hoge noorden tot het diepe zuiden van het hele continent. Zowel in tropische regenwouden als in woestijnen als in het hooggebergte zijn kolibries te vinden.
In de tropische vlindertuin in Emmen hebben de kolibries een belangrijke rol bij de biologische bestrijding van spinnen. De spinnetjes worden uit het web gepikt en de draden van het web worden gebruikt om een nest te bouwen. Voor bezoekers zijn kolibries ook nog eens zeer aantrekkelijk door hun spectaculaire vliegkunsten. In dierentuinen planten kolibries zich zelden voort, voor Dierenpark Emmen is het dus een bijzondere gebeurtenis dat er nu gebroed wordt.