Savanne in Blijdorp

23juni2010
Bron: diergaardeblijdorp.nl
Recentelijk zijn twee nieuwe verblijven geopend die onderdeel zijn van het nieuwe savannegebied in Diergaarde Blijdorp. Zowel de servals als de franjeapen hebben hun nieuwe verblijf betrokken en zijn daarmee buren van de zebra’s, struisvogels, giraffen en koedoes.
Toen de servals het verblijf betrokken was het vrouwtje net krols geworden en leek ze drukker met zichzelf dan met het verkennen van de nieuwe omgeving. De servals hebben een ruim binnen- en buitenverblijf tot hun beschikking.

Hun buren, de franjeapen, hebben inmiddels ook hun nieuwe verblijf betrokken. Franjeapen zitten graag hoog in de bomen. Het zijn ware ontsnappingskunstenaars en het verblijf is door middel van een gaasconstructie uitbraakproof gemaakt. Een rotsformatie ontrekt het binnenverblijf aan het zicht.
Franjeapen hebben een donkere vacht met witte flanken en een lange witte pluimstaart. Bij hun geboorte zijn de jongen spierwit, de zwarte kleur komt pas na enkele maanden tevoorschijn. De groep in Blijdorp bestaat uit 7 apen, een mannelijke leider, vijf vrouwtjes en een jong wat in januari van dit jaar geboren is. In Blijdorp worden regelmatig franjeapen geboren.

Met deze nieuwe verblijven is de savanne bijna compleet. In juli wordt de opening van de Afrikaanse gierenrots nog verwacht, het nieuwe gebied voor onder andere gieren en maraboes.

De franjeapen op de foto zijn overigens niet die in Blijdorp.