Bijzondere boa's

10november2010
Bron: nu.nl
Een vrouwelijke boa constrictor heeft tweemaal jongen gekregen zonder bevrucht te zijn door een mannetje. De vrouwtjes boa leeft samen met vier mannetjes maar na genetisch onderzoek bleek dat de jongen niet verwant zijn aan die dieren.
Het onderzoek vond plaats aan de Staatsuniversiteit van North Carolina (USA) en daar worden de dieren ook gehouden.
Parthenogenese, want zo heet het wanneer dieren geboren zonder dat er een bevruchting heeft plaatsgevonden, was al wel bekend bij sommige haaiensoorten en bij komodovaranen. Dit wordt ook wel maagdelijke geboorte of maagdelijke voortplanting genoemd. Bijzonder is dat de betreffende boa constrictor wél samenleeft met vier mannetjes en dat ook er wel paringsgedrag is gezien.
De genetische samenstelling van de jongen is extra bijzonder. De slangen hebben tweemaal de helft van de genen van hun moeder geërfd. Hierdoor hebben ze een chromosomenpaar wat nog niet eerder in de natuur vertoond werd. Mannelijke boa constrictors hebben twee Z-chromosomen. Vrouwtjes boa’s hebben een Z- en een W-chromosoom. De jongen die geboren zijn zonder bevruchting hebben twee W-chromosomen. De jongen zijn levensvatbaar maar het is nog niet bekend of ze ook vruchtbaar zijn. De jongen met het WW-chromosomenpaar zijn overigens allemaal vrouwtjes.
Eerder waren bij gecompliceerde experimenten al wel eens dieren met een WW-chromosomenpaar gezien, maar zonder manipulaties was dit nog niet gezien.

De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society B.