Schuilstallen voor paarden

08december2010
Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Voor gedomesticeerde paarden is toegang tot een schuilplaats belangrijk. Uit een recent onderzoek wat aan de Michigan State University (USA) werd uitgevoerd blijkt dit, maar ook dat het ontwerp van een schuilstal belangrijk is.
Meer dan vijftig paarden werden gedurende een jaar geobserveerd. Onder zeer diverse weersomstandigheden werd gekeken of de paarden zich in of in de buurt van een schuilstal bevonden. De momenten dat paarden het meest schuilgelegenheid zoeken is bij koud, winderig en regenachtig weer. De schuilgelegenheid wordt ook wel als windbreker gebruikt.
Maar ook bij zeer warm en zonnig weer wordt meer gebruik gemaakt van de schuilgelegenheid. Het gebruik van de schuilgelegenheid laat overigens wel een raseffect zien. Arabieren zoeken vooral beschutting tijdens koudere weersomstandigheden, koudbloedige rassen bleken onder warme omstandigheden van de schuilplaats gebruik te maken.
Een deel van de paarden zocht beschutting naast de stal, in plaats van er in. Dit zou kunnen komen door de aanwezigheid van andere paarden in de schuilstal maar de onderzoekers achten het echter ook aannemelijk dat het paard zo beter zicht houdt op de omgeving. Voor een vluchtdier als het paard is dit ook zeer belangrijk.
De onderzoekers bevelen daarom ook aan om het traditionele model schuilstal (drie dichte wanden) nog eens kritisch onder de loep te nemen. Een ontwerp met meerdere uitkijkopeningen in de wanden sluit mogelijk beter bij de behoeften van het paard. Ook zou zo’n ontwerp mogelijk koeler zijn in de zomer.