Glinsterende vogelborst

22december2010
Bron: discovery.com
De mannetjes van een bepaalde soort paradijsvogel hebben unieke veren op hun borst. De veren kunnen licht in alle richtingen tegelijk laten reflecteren. De borst van het mannetje krijgt daarmee het effect van een discobol.
Paradijsvogels komen van nature voor op Nieuw-Guinea en het noord-oosten van Australië. Van de meeste soorten paradijsvogels zijn de mannetjes prachtig versierd met fel gekleurde veren, sluiers en waaiers. De mannetjes van de Parotia lawesii hebben mooi gekleurde borstveren. Deze zijn nu bestudeerd met een zeer sterke microscoop. De vorm van de veer is uniek. Er zijn twee oppervlakken die blauw licht in twee richtingen reflecteren. In de binnenkant van de veer is een derde spiegel te vinden die geel licht reflecteert, tussen de blauwe banen door. Volgens de onderzoekers is er geen enkel door mensen gemaakt meteriaal wat hetzelfde effect laat zien.
De bijzondere kleuren worden niet veroorzaakt door pigmenten, het is eerder te vergelijken met de kleuren die te zien zijn op zeepbellen en op olie.
De mannetjes gebruiken hun bijzondere veren om indruk te maken op de vrouwtjes. Tijdens hun paringsdans veranderen de kleuren van zwart naar blauw naar geel en door gebruik te maken van straaltjes zonlicht maken ze nog meer indruk.
De veren die nog het meest in de buurt komen van de bijzondere Parotia veren, zijn die van de stadsduif. De veren in de nek zien er voor mensen groen, magenta of gewoon grijs uit. Maar vogels zien mogelijk veel meer kleuren dan mensen.

De verwachting is overigens wel dat er meer diersoorten zijn die een vergelijkbaar effect kunnen bewerkstelligen met hun veren of schubben, maar die zijn nog niet in dergelijk detail onderzocht. Dit geldt bijvoorbeeld voor kolibries, bepaalde vlinders en sommige vissen.
De resultaten van het onderzoek naar de Parotia veren is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.