Neushoorn Saar

25mei2011
Bron: dierenparkamersfoort.nl
Al jaren proberen de dierverzorgers in Dierenpark Amerfoort om Indische neushoorns Saar en Zimon tot dekken te krijgen. Zonder resultaat. Na diverse onderzoeken en aanpassingen in het verblijf van de neushoorns (een dekking gaat er nogal wild aan toe) kwam het toch tot een dekking.
Een neushoornvrouwtje is eens in de 5-8 weken vruchtbaar, gedurende 24 uur. Ze sproeit dan met urine en laat bij elke ademhaling een fluitend geluid horen. Het mannetje gaat dan ook met urine sproeien en rent het vrouwtje achterna. De paring zelf kan wel een uur duren.
Na de gelukte dekking van Saar en Zimon is diverse keren de mest van Saar onderzocht. Door hierin hormoongehaltes te bepalen kan gezien worden of het vrouwtje werkelijk drachtig is. De uitslagen waren tegenstrijdig en er werden ook weer tekenen van een cyclus gezien. Maar de laatste testen en het uitblijven van een cyclus lijken erop te wijzen dat Saar drachtig is. De dierverzorgers melden dat het voor 99 procent zeker is dat er een jonge Indische neushoorn komt. Die wordt dan in november verwacht, na een dracht van 480 dagen.

De Indische neushoorn leeft in het wild in moerassige gebieden in India en Nepal. De dieren zijn ernstig bedreigd in hun voortbestaan, in het wild leven nog maar zo’n 2800 dieren. In Europese dierentuinen zitten 170 Indische neushoorns in een fokprogramma. Er wordt dan ook reikhalzend uitgezien naar de geboorte van een jonge neushoorn.