Omvangrijke sterfte van bijen in Europa en België

14oktober2005
bron: LNV
Het sterftecijfer van honingbijen ligt 17% hoger dan het vastgestelde gemiddelde. Dat is een van de uitkomsten van een jaar lang onderzoek bij 1.275 bijenkorven, ofwel 84% van de bijenstallen in België en Europa.
Onderzoekers van de Universiteiten Luik en Gembloers proberen een verklaring te vinden voor de massale bijensterfte. Bij het presenteren van hun eerste resultaten bleek dat parasieten één van de boosdoeners zijn.
Door de onderzoekers werden 56 moleculen in de honing, de honingbij en de bijenwas geanalyseerd. Daarin werden niet alleen sporen van verschillende parasieten (schimmels en mijten) aangetroffen. Er werden zelfs sporen van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Ook de snelle verspreiding van de varoamijt draagt bij aan het hoge sterftecijfer. Deze mijt, voor het eerst aangetroffen in Wallonië in 1986, komt nu overal ter wereld voor.
De onderzoekers adviseren om voor lange termijn gebruik te maken van milieuvriendelijke bestrijdingsmethodes. Ook dient er een systeem te komen dat de opsporing van de varroamijt mogelijk maakt. Verder is het volgens de onderzoekers noodzakelijk dat de bijenhouders beter geïnformeerd worden over de risico’s van het gebruik van sommige producten.