Naturalia

12oktober2011
Bron: naturalis.nl (tekst en foto)
In Museum Naturalis (Leiden) is de komende maanden de tentoonstelling 'Naturalia, van circusdier tot wetenschappelijk object' te zien. Opgezette dieren, skeletten, dieren op alcohol en schelpenkabinetten, worden tentoongesteld, allen afkomstig uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam.
De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen, elk met zijn eigen sfeer. Deze onderdelen zijn Kabinetten en menagerieën, Natura Artis Magistra en Verzameld voor de wetenschap. Hiermee wordt ook de ontwikkeling in het verzamelen van naturalia getoond. Toen de wereld steed meer ontdekt werd, werden bijzondere voorwerpen, planten en dieren mee naar Europa genomen. De oudste voorwerpen komen uit naturaliënkabinetten. Artsen en apothekers wilden met het verzamelen van planten, dieren en mineralen hun kennis van de natuur vergroten. Met de ordening in de natuur werd Gods grootheid aangetoond . Aan het eind van de 19e eeuw kreeg het verzamelen een meer wetenschappelijk karakter, ondermeer onder invloed van Darwin en Wallace. De nadruk ligt meer op het vinden, beschrijven en benoemen van diersoorten.
De oudste dieren in de tentoonstelling komen uit een rondreizende menagerie (19e eeuw), de recentere dieren zijn afkomstig uit wetenschappelijke expedities en dierentuin Artis.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de verhuizing van het Zoölogisch Museum Amsterdam naar NCB Naturalis. In totaal verhuizen 40.000 opgezette zoogdieren, 65.000 vogels, 450.000 schelpen en 8 miljoen insecten naar Leiden. Veel van deze objecten waren jarenlang niet te zien voor publiek. Voordat ze op hun definitieve plaats in de collectietoren terecht komen, worden ze tentoongesteld. De tentoonstelling is te zien vanaf 14 oktober 2011 tot en met 19 augustus 2012. Voor openingstijden, zie de site van Naturalis.