Vier cheetahs

11januari2012
Bron tekst en foto: overloonzoo.nl
In Zoo Parc Overloon zijn half november vier cheetahs geboren. De jongen maken het goed. Ze zijn ondertussen gwogen, het geslacht is bepaald en ze hebben een naam gekregen. Voorlopig blijven de jongen nog wel achter de schermen.
Het was lang onduidelijk of de paring die de dierverzorgers hadden waargenomen ook succesvol was geweest. Een dracht bij cheetahs is nauwelijks zichtbaar. Maar toen de aanstaande moeder ‘honger als een wolf’ kreeg en haar tepels begon schoon te likken was de geboorte nabij. Vier gezonde welpen werden er geboren. Ondanks haar onervarenheid zorgde moeder Xavannah direct goed voor haar welpen. Na zes weken werd zij (tijdelijk) van haar welpen gescheiden, zodat de dieren gewogen en gechipt konden worden. Ook werd het geslacht bepaald. Zelfs zulke jonge cheetahs zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Ze probeerden fel van zich af te bijten en te krabben. Na alle onderzoeken werd Xavannah weer bij haar jongen gelaten. Het zijn drie poezen en één kater. Nu het geslacht bekend was, konden de welpen ook namen krijgen. De poezen heten Reza, Zayra en Tahnee, de kater heet Tino. De vier welpen wegen allemaal rond de 2,5 kilo en zijn kerngezond bevonden door de dierenarts.
De geboorte van deze vier welpen is een mooie bijdrage aan het Europese fokprogramma van de cheetah. De cheetah wordt ook wel jachtluipaard genoemd en komt in het wild voor in Afrika en in West-Azië. De cheetah is het snelste landdier ter wereld, een topsnelheid van 120 km per uur kan behaald worden. Dit houdt de cheetah overigens niet heel lang vol, het is een echte sprinter met gesperide poten en een slank lichaam.