Heilige apen

09april2014
Bron: apenheul.nl, foto van Dreamodisha
In India worden de Hanuman langoeren ook wel heilige apen genoemd. Ze zijn genoemd naar de Hindoegod Hanuman. Deze god heeft de gedaante van een sprekende aap. In de Apenheul zijn nu Hanuman langoeren te zien.
De Apenheul is de enige dierentuin in Nederland waar deze apen te zien zijn. Eind maart verhuisden werden twee vrouwtjes en één mannetje vanuit andere dierentuinen naar Apeldoorn. De beide vrouwtjes komen uit de dierentuin van Hannover (Duitsland) en het mannetje komt uit de dierentuin van Wroclaw (Polen). De Apenheul hoopt dat zij een succesvol fokgroepje gaan vormen.

Hanuman langoeren zijn zeer goede springers die sprongen van 4 tot 5 meter kunnen maken. Het zijn vriendelijke, rustige dieren maar door deze sprongkracht kunnen ze niet helemaal los lopen. Ze zouden met gemak hun gebied uit kunnen springen. Daarom wordt nu de grote volière, waar eerder Zuid-Amerikaanse vogels gehouden werden, aangepast voor de Hanuman langoeren. Hier zullen de dieren op termijn enkele uren per dag los kunnen lopen tussen de bezoekers. Tot die tijd zijn de dieren in hun eigen verblijf te zien.

De Hanuman langoeren zijn overwegend grijs, met een zwart gezicht, handen en voeten. De flanken zijn lichtgeel gekleurd. De lichaamslengte is een halve tot driekwart meter, de staart is ongeveer een meter lang. Hun dieet bestaat uit bladeren, vruchten, jonge loten en knoppen. Ook eten de dieren mineraalrijke aarde, om aan hun zoutbehoefte te voldoen.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0