Knoflookpadden

07mei2014
Bron: dierenparkemmen.nl, foto Christian Fischer
Dierenpark Emmen, de RAVON en de Provincie Drenthe werken samen in een uitgebreid programma om deze paddensoort te beschermen. De knoflookpad is één van de meest bedreigde amfibie soorten in Nederland, hij komt maar op enkele plaatsen in het oosten van Nederland voor.
In Dierenpark Emmen is een fokcentrum ingericht. Hier worden zoveel mogelijk knoflookpadden op een beschermde manier gekweekt die daarna op een geschikte locatie uitgezet kunnen worden.
De knoflookpad is een pad van vijf tot acht centimeter groot met opvallend uitpuilende ogen. De pad is gelig tot bruin met een patroon van donkere vlekken op de rug. De padden zijn vooral in de schemer actief. Overdag blijven de dieren ingegraven in hun hol. Tijdens de voortplantingsperiode blijven de padden enkele weken in het water, vooral in wat diepere plaatsen in het water. Rond middernacht kwaken de mannetjes van onder de waterspiegel naar de vrouwtjes, zo lokken ze de vrouwtjes. Na de paring zetten de vrouwtjes eisnoeren af rond waterplanten. In zo’n eisnoer kunnen 1000 tot 4000 eieren zitten.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0