Blokkering van veebedrijven op verdenking dioxinebesmetting

30januari2006
Bron: de Telegraaf
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft 275 pluimvee- en varkensbedrijven gesloten die mogelijk met dioxine besmet veevoer gebruikt hebben. Het gaat daarbij om voer dat afkomstig is van een bedrijf uit het Brabantse Andel. De VWA wil voorkomen dat vlees met een verhoogd dioxinegehalte in de voedselketen terechtkomt.
Volgens het Belgische Federaal Voedsel Agentschap FAVV is de vervuiling veroorzaakt door het bedrijf PB Gelatins in Vilvoorde. Dit bedrijf leverde via Profat in het West-Vlaamse Deinze aan de firma Bouman in Andel. Het FAVV deelt mee, dat medio november al dioxinevervuiling werd geconstateerd in een levering van Profat aan het bedrijf in Andel.

België heeft inmiddels meer dan honderd bedrijven geblokkeerd. Exacte aantallen kon het FAVV nog niet bekendmaken.

Voor de Nederlandse bedrijven moet proefslachting aantonen of de dioxinenorm is overschreden. Mocht dat niet het geval zijn, dan worden de bedrijven weer vrijgegeven.
De maatregelen zijn inmiddels met de sector besproken en afgestemd met het ministerie van Landbouw. Het dagelijks bestuur van de EU heeft nog niet gereageerd op de vervuiling omdat het nog niet over alle gegevens beschikt.