Kanker ruiken

30juli2014
Bron: dierennieuws.nl
Honden kunnen zeer goed ruiken. Maar zou een hond ook (darm)kanker kunnen opsporen in een monster ontlasting? Ja, dat kunnen ze, blijkt uit een proef die KNGF Geleidehonden samen met het VU Medisch Centrum uitvoerde.
Een half jaar geleden is KNGF Geleidehonden gestart met een proef om honden te trainen in het opsporen van de geur die kankercellen afgeven uit ontlasting. Wanneer dit mogelijk is, zou darmkanker in een vroeg stadium gesignaleerd kunnen worden.
Medische detectiehonden werden getest in het eigen trainingscentrum bij KNGF Geleidehonden. In eerste instantie zijn de honden getraind op het opsporen van darmkanker, in een later stadium zouden ze ook ingezet kunnen worden bij het opsporen van long- en borstkanker.
De honden hebben nu geoefend met de doelgeur, die kunnen ze in minuscule hoeveelheden detecteren. Hierna wordt gewerkt met monsters van het VU-MC. Dan moeten de honden onderscheid kunnen maken tussen ontlasting van darmkanker patiënten en niet-kankerpatiënten.

Volgens het KNGF zoekt iedere hond op zijn eigen manier. De één snuffelt op zijn gemak en gaat liggen bij de koker van zijn keuze. De ander rent als een dolle langs de carrousel en als de juiste geur niet te vinden is, gaat hij bij de deur zitten. Hij kijkt dan naar de trainer met een blik: laten we maar gaan, er zit toch niets in.