Ziekten bij leguanen

30september2005
bron: EZNC
Ziekten bij leguanen zijn vaak terug te leiden tot verkeerde voeding. Zo zijn er nog steeds te veel leguanen die bezwijken aan jicht door een overmaat aan eiwit in voornamelijk dierlijk voedsel zoals kattenvoer.
Andere ziekten waar leguanen last van kunnen hebben zijn legnood, abcessen, ontstekingen en parasieten.

Een van de oorzaken van legnood is het ontbreken van een goede legkist. Bij legnood kan een drachtig vrouwtje haar eieren niet kwijt. In het uiterste geval moet ze geopereerd worden, met vaak onvruchtbaarheid tot gevolg.

Abcessen en ontstekingen
Als het dier abcessen en ontstekingen aan bijvoorbeeld de tenen of de bek heeft moet je hiermee naar de dierenarts gaan. Ontstekingen dienen te worden bestreden met antibiotica. Abcessen worden opengesneden waarna de kaasachtige inhoud eruit gedrukt wordt. Het wondje wordt daarna gesteriliseerd, opgevuld met zalf en eventueel gehecht.

Inwendige parasieten (endoparasieten) zoals wormen en flagellaten kunnen het beste door de dierenarts worden bestreden met een wormenkuur. Het is altijd aan te bevelen om eens per jaar de ontlasting van je leguaan door de dierenarts te laten onderzoeken (faeces onderzoek) op wormen en flagellaten.

Bloedmijten en teken zijn voorbeelden van uitwendige parasieten (ectoparasieten) die op de leguaan leven. Ze zuigen bloed op en ondermijnen daardoor de conditie van de leguaan. Ook kunnen ze ziekten overbrengen. De ectoparasieten kan je zelf op meerdere manieren bestrijden.
Lees meer over de gezondheid van leguanen