Home
English
 
Nieuwsbrief EZNC
Gratis cursus Diervoeding
 
 
 
  U bevindt zich hier: 
Gezondheid
> Staart- en maneneczeem
> Konijnen onder narcose
> Meeroken is ongezond
> Kraakbeen
> Schurft bij alpaca's
> Parasieten bij ratten
> Zoönose en huisdier
> Zoönosen – waar loop je risico
> Zoönosen: wie loopt een risico
> Zoönosen: hoe kom je eraan
> Zoönosen - wat zijn dat
> Parasietenwijzer voor paarden
> Rattenbeetziekte
> Erfelijke factor staart- en maneneczeem
> Botulisme
> Staart- en maneneczeem bij paarden
> Rhinopneumonie-virus bij paarden
> Coeliakie bij klauwaapjes
> Yellow fat disease; ontsteking van het vetweefsel
> De Boeroendoek
> Parasieten bij duiven
> Nierfalen bij katten
> De gezondheid van kowaries
> Ziekte voorkomen bij regenboogvissen
> Papegaaienziekte
> Een tamme rat gezond houden
> Ziekten bij leguanen
> Labyrintvissen gezond houden
> Gezondheidskenmerken bij de grasparkiet
> Gezondheid van de gerbil
> Rachitis bij de Berberskink
> Zuurstofgebrek bij de Vuurneon
Schurft bij alpaca's
25  Mei  2011 - Bron: Nieuwsbrief Alpaca-Ranch
Schurft is een huidaandoening die bij verschillende diersoorten en bij de mens voor kan komen. Het wordt veroozaakt door de mijt, een parasiet die in de huid leeft. Schurft is goed te behandelen. Het is vooral belangrijk schurft tijdig te herkennen en zo mogelijk te voorkomen.
Mijten zijn kleine (0,5 mm) spinachtige diertjes die zich onder de huid ingraven. Ze graven hier een gangenstelsel en planten zich voort. De hevige jeuk die met schurft gepaard gaat is een allergische reactie op de mijten en op de uitwerpselen van de mijt. Er zijn verschillende soorten mijten die vaak vrij specifiek op bepaalde diersoorten leven. Bij de alpaca komen verschillende mijten voor waarvan twee soorten het meest gezien worden, de Sarcoptes mijt en de Psoroptes mijt. De Sarcoptes mijt komt vooral voor op de onderkant van de buik, in de liesstreek, aan de benen en op de kop/snuit. De symptomen zijn jeuk, kale plekken, korsten, verdikking van de huid en schilferige plekken. De Psoroptes mijt komt voor in de oren. Deze mijt wordt ook wel bij schapen en geiten gezien. De oormijt veroorzaakt veel jeuk en veel viezigheid in de oren. Binnenin het oor wordt een zwarte wasachtige substantie gezien. Wanneer de mijten over het trommelvlies kruipen vertonen de dieren vaak een schrikreactie. Een besmetting met mijten kan er ook voor zorgen dat dieren vermageren en dat heeft een negatief effect op de weerstand.

Schurft kan behandeld worden met antiparasitaire middelen die gegeven worden als zalf, pour-on of via een injectie. Hiervoor kan het best met de dierenarts contact opgenomen worden. Bovendien kan het best de wol goed kort geschoren worden en de huid vet gehouden met vaseline. Mijten gedijen beter bij lagere temperatuur en hogere vochtigheid, dus wanneer de zon en de wind goed bij de aangetaste plekken kunnen, is dit positief. Schurft is zeer besmettelijk, dus bij een infectie moet de hele kudde behandeld worden.

Preventie van schurft is belangrijk, al is een besmetting bijna nooit helemaal te voorkomen. Algemene hygiene is belangrijk, zoals het schoonhouden van de stal en het opruimen van de mest. Ook moeten alpaca’s regelmatig ontwormd worden. Deze middelen werken overigens vaak ook tegen mijten. Het is ook verstandig om nieuwe dieren eerst een maand in quarantaine te houden voordat ze met de eigen kudde gemengd worden. Voordat de dieren samengevoegd worden, kunnen alle dieren ook eenmalig tegen schurft behandeld worden (met een injectie).
© EZNC, Zandlaan 48, 2181 HS Hillegom t: +31 23 584 6008