Konijnen onder narcose

24juli2013
Bron: faculteit Diergeneeskunde
Wanneer konijnen voor een ingreep onder narcose moeten, is dit veel risicovoller dan voor bijvoorbeeld honden of katten. Er is nu een instrument ontwikkeld wat deze risico's verkleind. Twee specialisten van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) hebben hieraan meegewerkt.
Bij een Brits onderzoeke, de Brodbelt Study, werd gekeken naar het overlijden van dieren na een narcose voor bijvoorbeeld een castratie. Hieruit bleek dat konijnen een tien keer zo groot risico lopen als honden en katten. Wanneer de konijnen ziek waren werden de cijfers nog ongunstiger. Dit komt door de anatomie van de dieren. In de bek van honden en katten is meer ruimte. Hierdoor kan vrij eenvoudig een buisje in de luchtpijp aangebracht worden. Konijnen hebben een kleine mondholte en een dikke tong. Daarnaast kunnen konijnen alleen door de neus ademen en niet door de bek. Om een konijn onder narcose te brengen werd meestal een kapje gebruikt. Dit wordt over de neus geplaatst. Hierdoor lekt echter veel narcosegas weg en het dier kan niet beademd worden, mocht dat nodig zijn.
Nu is echter de V-gel ontworpen. Dit is een luchtwegmasker met beademingsgedeelt wat precies over de mond en neus past. De V-gel (V staat voor veterinair) is geinspireerd op de I-gel, een vergelijkbaar instrument wat bij mensen gebruikt wordt. Door het materiaal (siliconengel) is het instrument veel zachter en flexibeler dan traditionele intubeerbuisjes en dit zorgt voor minder beschadiging aan de luchtwegen. De V-gel is aangepast aan de anatomie van de mondholte van het konijn. Toen twee specialisten van de UKG kennis maakten met de V-gel bestond deze in drie maten. Maar aangezien er zeer veel formaten konijnen zijn, pastte de V-gel nog niet altijd. Samen met de fabrikant hebben zij voor nog drie maten V-gel gezorgd, waardoor nu elk formaat konijn kan profiteren van de voordelen van deze nieuwe manier van beademen.