De Boeroendoek

18januari2006
EZNC
Een gezonde boeroendoek is actief, zijn vacht is glad en glanst.
De zithouding is enigszins in elkaar gedoken. Een gezonde boeroendoek heeft een hartslagfrequentie van 150 tot 280 slagen per minuut en een ademhalingsfrequentie van 60 tot 90 ademhalingen per minuut. De gemiddelde lichaamstemperatuur is 37,8 tot 39,6°C. Een gezonde boeroendoek is slank, maar niet mager. In de herfst moet het dier een vetreserve opbouwen voor zijn winterslaap.

Diarree:
De meest voorkomende oorzaak van diarree is een plotselinge verandering van het dieet of het overmatig voeren van groente en fruit. Geef het dier alleen droogvoer en hooi. Ook kunnen geroosterd brood, appelschillen of bladeren van frambozen- of bramenstruiken worden gegeven.

Verkoudheid en longontsteking:
Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een verkoudheid of longontsteking zijn: een boeroendoek in het verkeerde seizoen van een binnenverblijf in een buitenverblijf plaatsen, slechte ventilatie, tocht, vocht of besmetting door andere dieren. Verkoudheid of longontsteking is te herkennen aan een moeilijke ademhaling, soms in combinatie met afscheiding uit de neus. Het dier zit verder in elkaar gedoken en de vacht ziet er onverzorgd uit.

Schimmelinfectie:
Schimmelinfecties zorgen in de beginfase voor kleine schilfertjes tussen de haren, vooral op de oren en rond de neus. Later komen er korsten op de huid. Door de jeuk gaat het dier zich krabben en kunnen er wondjes ontstaan op de huid, die kunnen gaan ontsteken. Een ander probleem is dat schimmelinfecties erg besmettelijk zijn. Wanneer een boeroendoek een schimmelinfectie heeft, moet het dier meteen geïsoleerd worden.