Kikker baart kikkervisjes

04februari2015
Bron: scientias.nl, foto uit artikel
In Indonesië is een unieke kikker ontdekt, die kikkervisjes baart. Het 'baren van larfjes' is ook in de naam van de kikker opgenomen. De Limnonectes larvaepartus wordt deze maand beschreven in een artikel in het wetenschappelijke journaal PLoS ONE.
Vrijwel alle kikkersoorten doen aan uitwendige bevruchting. De eitjes worden door het vrouwtje gelegd en door het mannetje opgevangen. In een kommetje, wat het mannetje met zijn poten vormt, vangt hij de eitjes op en bevrucht ze dan. De bevruchte eitjes, het kikkerdril, drijft in water. Uit de eieren komen larven tevoorschijn. Dit zijn de kikkervisjes. Deze transformeren en ondergaan een volledige metamorfose. De volwassen kikker ziet er totaal anders uit dan de larve. Dat is uniek voor gewervelde dieren.

Slecht enkele soorten (tien à twaalf) kikkers doen aan inwendige bevruchting. Daarover is nog niet veel bekend. Sommige soorten hebben een apart orgaan hiervoor, een soort penisstaart, die het sperma in het vrouwtjeslichaam aflevert. Deze kikkers leggen vervolgens bevruchte eieren. De nieuw ontdekte kikker is de enige (voor zover bekend) die kikkervisjes baart.


Mirza D. Kusrini, Jodi J. L. Rowley, Luna R. Khairunnisa, Glenn M. Shea, Ronald Altig - Kusrini MD, Rowley JJL, Khairunnisa LR, Shea GM, Altig R (2015) The Reproductive Biology and Larvae of the First Tadpole-Bearing Frog, Limnonectes larvaepartus. PLoS ONE 10(1): e116154.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0