Werelddierendag

27september2006
Bron: E. Doelman, Meertens Instituut
Op 4 oktober is het werelddierendag, de dag waarop overal ter wereld wordt stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving.
4 Oktober is ook de sterfdag van Sint-Franciscus van Assisi (1181-1226), de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen. Deze heilige is vooral bekend om zijn liefde voor de natuur en de dieren. In de twintigste eeuw ontstond er een sterke opleving in de belangstelling voor Franciscus als dierenvriend. In 1929 tijdens een internationaal congres van verenigingen voor dierenbescherming in Wenen is de sterfdag van de heilige Franciscus uitgeroepen tot internationale dag van het dier.
Dierendag is door de internationale verenigingen van dierenbescherming ingesteld als themadag om het publiek bewust te maken van het idee dat dieren rechten hebben en beschermd moeten worden.

In de nu meer dan zeventigjarige geschiedenis van dierendag is in de loop der tijd veel veranderd. Dierendag heeft zich vooral sinds de zestiger jaren ontwikkeld van een campagnedag van de Dierenbescherming naar een dag van kleine evenementen. Van meet af aan zijn kinderen de belangrijkste groep waartoe men zich richt om hen een gevoel voor dieren en de natuur bij te brengen.
Tenslotte is de inbreng van de commercie op dierendag steeds belangrijker geworden.