Blijdorp kweekt zelf koralen

27september2006
Bron: NOS/AD
Biologen van Diergaarde Blijdorp en Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om bedreigd koraal te vermenigvuldigen. Zij hebben ontdekt hoe ze koralen zichzelf op grote schaal kunnen laten voortplanten.
"We doen al jaren onderzoek naar de seksuele reproductie van koralen. Tot nu toe met wisselend succes," zegt Jan Klapwijk van Diergaarde Blijdorp. "Maar nu is het ons in Puerto Rico gelukt om onder kunstmatige omstandigheden geweikoraal voort te planten. We konden dat niet in Rotterdam doen omdat het om een beschermde koraalsoort gaat, die we derhalve niet mee de grens over mochten nemen."

De onderzoekers ontdekten hoe het snelgroeiende geweikoraal zichzelf op grote schaal kan vermenigvuldigen. "De koralen planten zich maar één dag per jaar voort," zegt Klapwijk. "Dat gebeurt alleen een paar dagen na een bepaalde maanstand. Biologen hebben eieren en spermacellen opgevangen met vlindernetjes en ze in een aquarium bij elkaar gebracht."

Blijdorp wil de methode in de eigen aquaria achter het Oceanium gaan herhalen. Als het ook daar lukt, kunnen de koralen weer worden teruggezet in de natuur. Koraalriffen hebben wereldwijd te lijden onder vervuiling, visserij en klimaatveranderingen.