Tweede Kamer pleegt aanslag op natuur

07november2006
Bron: Novum
Het CDA, de VVD en de LPF zouden de afgelopen vier jaar stelselmatig de belangen van veehouders boven die van de natuur hebben gesteld.
Met de aanpassing van de "Wet ammoniak en veehouderij" pleegt de Tweede Kamer een aanslag op de Nederlandse natuur.
Dat stellen de milieuorganisaties Natuur en Milieu en Natuurmonumenten.
Binnen de aangepaste wet, waar de Tweede Kamer naar alle waarschijnlijkheid dinsdagavond 31 oktober mee instemt, blijven veel bedrijven gevrijwaard van strenge milieueisen. Aanvankelijk zouden alle bedrijven die binnen een straal van vijfhonderd meter van een kwetsbaar natuurgebied liggen, moeten voldoen aan strenge uitbreidingseisen en normen voor ammoniakuitstoot. Op aandringen van een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF werd deze afstand in de wet tot 250 meter teruggebracht. Daardoor hebben in plaats van tienduizend nog maar vierduizend bedrijven te maken met de verscherping.
Natuurmonumenten stelt dat de investeringen die natuurbeschermers de afgelopen jaren hebben gestoken in het herstellen van verzuring en vermesting van natuurgebieden voor niets zijn geweest.
Natuur en Milieu waarschuwt dat de natuur straks alleen nog maar zal bestaan uit brandnetels, bramen en grassen. Met de versoepeling van de wet kunnen waardevolle natuurgebieden voorgoed verdwijnen.