Olifanten uit Bronx Zoo zien zichzelf in de spiegel

07november2006
Bron: HLN (dpa)
Olifanten zijn in staat om zichzelf in de spiegel te herkennen. Tot nu toe was alleen van mensen, mensapen en dolfijnen bekend dat ze in staat zijn om hun spiegelbeeld te herkennen.
Amerikaanse gedragswetenschappers berichtten echter over de nieuwe ontdekking in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Volgens het team van de universiteit van Atlanta, onder leiding van Frans van de Waal, waren olifanten met hun grote hersenen en hun complexe sociale gedragingen "logische kandidaten" voor een gelijkaardige test. Bij het onderzoek met drie Aziatische olifantenwijfjes uit Bronx Zoo New York plaatsten ze een bijna drie meter hoge spiegel voor de dieren.

De olifanten onderzochten hun spiegelbeeld en probeerden ook om lichaamsdelen te bekijken die ze normaal niet kunnen zien. Zo bewogen de olifanten heen en weer met hun slurf om in hun mond te kijken.

Een van de olifanten raakte een wit geschilderd kruis op haar voorhoofd aan, dat ze zonder spiegel niet kon zien. Bij mensen en andere dieren met een zelfbewustzijn is dat een teken van herkenning van het spiegelbeeld.