Nieuwe afspraken in diervoederketen

22november2006
Bron: LNV
Op maandag 13 november hebben minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de vertegenwoordigers uit de diervoederketen onder andere afgesproken dat:
  • De ketenpartners een gezamenlijk actieplan ontwikkelen dat in werking treedt als er een incident met diervoeders is.


  • Op structurele wijze wordt gewerkt aan het versterken van het vertrouwen in elkaar en in elkaars kwaliteitssystemen. Hiertoe zal een 'werk'structuur of platform opgezet worden.


  • De overheid de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de verschillende departementen en toezichtshouders in een normale situatie en in een situatie dat er sprake is van een incident met diervoeders verduidelijkt.


  • In de afgelopen jaren heeft de diervoederketen, naar aanleiding van verschillende incidenten, stappen genomen om de kwaliteit van diervoeders verder vast te leggen. Het GMP+-systeem is aangescherpt en er zijn door de mengvoerfabrikanten kwaliteitssystemen opgezet om de aankoop van goede grondstoffen te garanderen (TrusQ en SafeFeed). Ook de zuivel- en vleesindustrie hebben aangegeven alleen melk en dieren af te nemen van veehouders die de kwaliteit van diervoer serieus nemen.

    Vanuit het ministerie van LNV zijn is de Kaderwet Diervoeders is van kracht geworden en is de Diervoederhygiëneverordening in werking getreden. Alle bedrijven die zich met diervoeders bezighouden, zoals productie, transport, handel of vervoedering, moeten geregistreerd staan bij de VWA en zijn daarmee verplicht zich te houden aan de diervoederregelgeving.

    Ondanks deze initiatieven en ontwikkelingen hebben er in de afgelopen jaren meerdere diervoederincidenten plaatsgevonden. Vandaar dat minister Veerman stakeholders uit de gehele diervoederketen heeft uitgenodigd om na te denken over hoe elke ketenpartner vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid de kans op een incident met diervoeders kan verminderen.