Conferentie dierziektenbeleid Brussel geslaagd

22november2006
Bron: LNV
Minister Veerman van LNV is tevreden met de eerste stappen die gezet zijn om tot een Europees dierziektenbeleid te komen.
De conferentie in Brussel stond in het teken van de afsluiting van een evaluatie van het dierziektenbeleid met als doel een eerste stap te zetten voor een nieuwe strategie voor 2007-2013.

Nederland heeft vorige week een advies uitgebracht om bij de uitwerking van het toekomstige beleid de nadruk te leggen op preventie, vaccinatie, gelijke financiering, en gedifferentieerd dierziektenbeleid. Minister Veerman is van mening dat dierenwelzijn een prominente plaats verdient in de discussie met betrekking tot dierziekten.

Dé rode draad tijdens de conferentie was de grote aandacht voor preventie. Preventie is een belangrijk instrument in de strijd tegen dierziekten.
Globalisering is een ontwikkeling die grote impact heeft op de diergezondheid. Keer op keer breken binnen Europa dierziekten uit die afkomstig zijn van elders in de wereld. Een belangrijk risico voor de diergezondheid is de grote mate van internationale diercontacten. Het gaat daarbij vooral om de transporten van slachtdieren.

De lidstaten zijn van mening dat het vaccineren als instrument ter preventie en bestrijding van dierziekten een veel prominentere plaats verdient. Dit geldt zeker in relatie met ziekten waar een continue dreiging van uitgaat, zoals vogelgriep. Ook is een goede onderzoeksagenda voor vaccin- en diagnostiekontwikkeling van groot belang.

Nederland is van mening dat er meer reliëf in de dierziektenaanpak nodig is. Hierdoor wordt rekening gehouden met de speciale positie van hobbydieren, kleinschalige houderijen en wilde dieren.