Natuurpark voor 'pechvogels'

06december2006
Bron: AD, R. van Leusden
Een nieuwe stichting wil in Zoetermeer een opvang openen voor afgedankte uitheemse en gebrekkige inheemse dieren, zoals krokodillen, slangen, hagedissen, papegaaien, apen, civetkatten, luipaarden en kleine inheemse dieren.
Als het aan de onlangs opgerichte Stichting Natuurpark Zoetermeer (SNZ) ligt, zijn deze dieren binnen afzienbare tijd allemaal te zien in Zoetermeer. De SNZ wil op het terrein waar voorheen de ID-tuinen waren gevestigd, in fasen een heus dierenpark aanleggen.
Een van de eerste stappen zou de komst van het reptielencentrum Serpo uit Delft zijn. De reptielen zouden onderdak krijgen in de twee grote, nog betrekkelijk nieuwe kassen met een oppervlakte van 3000 vierkante meter die op het terrein staan. Tot de eerste stappen ziet de SNZ ook de vestiging van een opvangcentrum voor afgedankte papegaaiachtigen. Dit naar voorbeeld van de uit z’n jasje gegroeide Nederlandse Opvang Papegaaien (NOP) in het Brabantse Velthoven.

De SNZ denkt het natuurpark al medio 2007 voor het publiek te kunnen openen. In de daarop volgende jaren wordt het park verder uitgebouwd. De entreeprijs zou geleidelijk meegroeien tot maximaal 8,50 euro.

Het terrein, dat eigendom is van Intratuin, beschikt al over een horecavoorziening en een filmzaal voor zestig personen, waar natuureducatie kan worden gegeven. De SNZ wil de naar schatting vijftig arbeidsplaatsen in het natuurpark zoveel mogelijk laten bezetten door mensen die weinig kans hebben op de arbeidsmarkt, zoals lichamelijk en verstandelijk gehandicapten.