Elektronische identificatie bij schapen en geiten mogelijk

20december2006
Bron: LNV
Vanaf 15 december is het gebruik van een elektronisch merk bij schapen en geiten toegestaan.
Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten om de regels op dit punt aan te passen. Ook zijn de eisen aan de merken, bestelprocedure en leveranciers aangepast.

Schapen- en geitenhouders kunnen zelf te kiezen hoe zij hun dieren merken. Voortaan mogen dieren gemerkt worden met een elektronisch merk. De houder kan kiezen of hij gebruik maakt van een oormerk of een maagbolus, beide voorzien van een elektronische chip.
Er wordt geen minimum formaat van de oormerken meer voorgeschreven, waardoor de oormerken kleiner kunnen zijn. Voorwaarde is wel dat de leesbaarheid niet in het geding komt. Verder kunnen houders gebruik maken van een maagbolus die in het dier is gebracht en daarmee dus niet meer zichtbaar. Deze dieren hoeven dan nog maar één oormerk te dragen.
Daarnaast wordt de bestelprocedure vereenvoudigd. De houders die overstappen naar elektronische identificatie kunnen hun merken direct bij de leverancier bestellen, in plaats van bij de Dienst Regelingen van het ministerie.