Dierenhandel via internet

20december2006
Bron: Novum en Nederlands dagblad
Wekelijks worden tienduizenden huisdieren verhandeld via internet. Dat zeggen studenten van de HBO opleiding Diermanagement uit Leeuwarden. De totale waarde van de in twee weken tijd verhandelde dieren wordt geschat op negen miljoen euro.
De Raad voor Dierenaangelegenheden kwam eerder dit jaar uit op een besteding van 1,2 miljoen euro per week voor de aanschaf van huisdieren.

Asielen zien hun opgehaalde katten steeds vaker vlak nadat ze zijn opgehaald terug op internet. Handelaren halen raskatten op bij een asiel om deze vervolgens voor een fors bedrag via internet te verkopen. Ook halen mensen door het hele land heen gratis kittens op die op internet worden aangeboden. Zuivere raskatten gaan volgens de onderzoekers voor 400 tot 1000 euro over de toonbank.

De studenten constateerden dat bijna negenhonderd verschillende diersoorten werden aangeboden, waaronder poolvossen, uilen en gifslangen. Voor het onderzoek zijn de twaalf grootste advertentiesites twee weken lang geanalyseerd. In die periode werden meer dan 26 duizend nieuwe advertenties voor dieren geplaatst. De totale handel in huisdieren via het internet is vele malen groter dan altijd is gedacht.
De Dierenbescherming en ondervraagde Kamerleden zijn van mening dat de dierenhandel via internet beter gecontroleerd moet worden, zodat illegale praktijken kunnen worden voorkomen.