Voeding

10januari2007
Bron: EZNC
Wat eten kamelen en dromedarissen?
Kamelen en dromedarissen zijn herbivoren ofwel planteneters. Het beste kun je ze hooi (ruwvoer) te eten geven.
Gras, groente en fruit kunnen worden aangeboden, zoals wortelen, rode bieten of voederbieten. Daarnaast mogen kamelen en dromedarissen dagelijks 3 tot 4 kg krachtvoer hebben. Ze hebben in totaal ongeveer 38 MJ per dag nodig.

Dat een kameel of dromedaris een lange tijd zonder water kan betekent niet dat hij geen water nodig heeft.
Zorg er daarom voor dat er altijd water beschikbaar is.

Voer de kamelen en dromedarissen bij voorkeur tweemaal per dag. Gekozen kan worden om ´s morgens krachtvoer met hooi en ´s avonds alleen hooi te voeren. Een andere keuze is ruw-en krachtvoer gelijkmatig te verdelen over de twee maaltijden.

Een ruif (voerbak) kan geplaatst worden op 1,5 m hoogte. Maar dat mag ook hoger zijn. Een kameel kan als hij zijn nek uitstrekt tot op 3 m hoogte zijn voedsel vinden. Maak meerdere voederplaatsen op ruime afstand van elkaar om concurrentie tussen de dieren te voorkomen.

Wanneer een kameel- of dromedarisjong met de hand gevoerd wordt, mag dat iedere 2 tot 4 uur plaatsvinden. Als het niet mogelijk is om kamelenmelk te geven aan het jong dan is zeugenmelk of koeienmelk een mogelijk alternatief. De samenstelling van kamelenmelk is 4.57% vet, 4.28% eiwit en 4.47% koolhydraten. De samenstelling van dromedarismelk is 3,66 % vet,3,49 % eiwit en 4,41 % koolhydraten.