Verdubbeling Veterinaire tuchtrechtelijke boete

10januari2007
Bron: LNV
De maximale boete die veterinaire tuchtcolleges kunnen opleggen, wordt verdubbeld. In specifieke gevallen kunnen de tuchtcolleges zelfs boetes van 16.750 euro opleggen.
Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Ook wil het Kabinet over gaan tot de versoepeling van de voorschriften voor de samenstelling van de tuchtcolleges voor klachten tegen dierverloskundigen en kastreurs.
Minister Veerman wil graag de maximumboetes verhogen omdat hij het huidige maximum te laag vindt. Vooral in die gevallen waar het gaat om opzettelijke overtredingen en waarbij het economische gewin hoger kan zijn, zoals bij het preventief toedienen van antibiotica of hormonen.
In de Wet op de uitoefening der diergeneeskunde 1990 is voorzien in een tuchtrechtelijk regime. Binnen dit regime wordt het gedrag van dierenartsen, para-veterinairen, dierverloskundigen en kastreurs getoetst aan de wet.
In het wetsvoorstel zijn verschillende wijzigingen opgenomen zodat de veterinaire tuchtcolleges optimaal gebruik kunnen maken van de nieuwe bevoegdheid. Boetes van diverse categorieën kunnen worden opgelegd in combinatie met schorsing of ontzegging van de bevoegdheden om diergeneeskundige handelingen uit te voeren.