Aangespoelde Bruinvissen nader onderzocht

10januari2007
Bron: LNV
Het merendeel van de bruinvissen dat dit jaar aanspoelde op de Nederlands stranden is door verdrinking in visnetten om het leven gekomen. Daarnaast bleek een ander deel van de aangespoelde bruinvissen niet gezond te zijn. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit onderzoek naar de oorzaak van het sterk gestegen aantal dood aangespoelde bruinvissen.
Dode bruinvissen worden in alle maanden van het jaar gevonden. Er waren echter twee perioden met bijzonder grote aantallen te onderscheiden. Een eerste golf van strandingen vond plaats in maart en april. Dit waren vooral gezonde, verse dode dieren met volle magen. Deze groep had als belangrijkste doodsoorzaak verdrinking in visnetten. Een tweede golf vond plaats in augustus. Dit waren vooral ongezonde dieren, met geringe vetreserves en vaak lege magen. Verdrinking als doodsoorzaak kwam bij deze dieren vrijwel niet voor.
De sterke toename van het aantal dood aangespoelde dieren is reden geweest voor minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om onderzoek te laten verrichten naar de oorzaken. Het onderzoek is op Texel uitgevoerd door Wageningen IMARES in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Rapport: Bruinvisstrandingen in Nederland in 2006