Tien jaar varkenspest

07februari2007
Bron: LNV
De grote varkenspestepidemie begon zo’n tien jaar geleden. Tot eind maart 1998 zijn er in totaal 429 bedrijven besmet verklaard en ongeveer 10 miljoen varkens geruimd. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt het massaal doden van gezonde dieren bij een uitbraak niet meer van deze tijd.
Volgens hem is doden van gezonde dieren maatschappelijk onacceptabel en politiek onmogelijk.
In de afgelopen tien jaar is er veel gebeurd bij alle partijen. De belangrijkste verandering is de mogelijkheid om te vaccineren bij een uitbraak. Er is een markervaccin ontwikkeld. Een dergelijk vaccin maakt het mogelijk om gevaccineerde dieren te onderscheiden van besmette dieren. Ook is de wetgeving in Europees verband veranderd; 10 jaar geleden was vaccineren nog een brug te ver.
Andere belangrijke maatregelen zijn onder andere dat de hygiënemaatregelen zijn verbeterd, er minder contact is tussen bedrijven en die contacten gestructureerd plaats vinden. De identificatie en registratie van dieren is sterk verbeterd. Er zijn erkende wasplaatsen door het hele land. Daar kunnen vrachtwagens gereinigd en ontsmet worden zodra ze uit een lidstaat komen waar een besmetting van varkenspest of andere besmettelijke dierziekte heerst. De vroege detectie (early warning) is sterk verbeterd, er zijn nieuwe draaiboeken geschreven en Nederland wordt opgedeeld in compartimenten zodra er een besmetting van varkenspest is.
Ook is het bekend maken van een maatregel veel makkelijker dan 10 jaar geleden. Zeker een standstill van al het veetransport in het begin van een dierziekte is van groot belang voor de mogelijke verdere verspreiding. Snelheid en het bereiken van een groot publiek is eveneens van groot belang. Nu wordt een dergelijke regeling via de media bekend gemaakt in plaats van via het stadhuis van de gemeente waar de besmetting is vastgesteld.
Al deze maatregelen dragen bij aan het voorkomen van een uitbraak, het eerder ontdekken mocht er een uitbraak in Nederland zijn, het voorkomen van eventuele verspreiding van varkenspest en een efficiënte en maatschappelijk verantwoorde bestrijding.