Veerman verbiedt couperen schapenstaarten

07februari2007
Bron: LNV
Vanaf 1 januari 2008 is het couperen van schapenstaarten verboden. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dit onlangs bekend gemaakt.
De minister besluit dit op basis van een onderzoek door een speciale onderzoekscommissie onder leiding van prof. dr. A. Pijpers. Onderzocht is of het in de Nederlandse situatie met goed management mogelijk is om verantwoord schapen te houden zonder het couperen van staarten. Minister Veerman was vorig jaar zomer al van plan om dit verbod in te stellen. Omdat een meerderheid van de Tweede Kamer daar bedenkingen bij had, zegde de minister een onderzoek toe.
Het standaard couperen van de staarten bij schapen wordt vaak toegepast om de ziekte myiasis te voorkomen. Het onderzoek wijst uit dat er geen significant verschil bestaat in het voorkomen van myiasis tussen gecoupeerde en niet gecoupeerde schapen. De commissie geeft aan dat deze ziekte met goed management en eventueel medicijngebruik te voorkomen en te genezen is. Nu aangetoond is, dat couperen niet noodzakelijk is, gaat de minister over tot een verbod.
De sector moet echter wel beschikken over voldoende kennis om het goede management dat myiasis het hoofd kan bieden, breed in te voeren. De onderzoekscommissie adviseert het ministerie en de sector om het komende jaar samen de noodzakelijke voorbereidingen te treffen.