Voeding Roofvogels

21februari2007
Bron: E. Manuhutu, Carnivore vogelvoeding, 2006
Wat is het verschil tussen een stuk rundvlees en een wild konijn? Een heleboel natuurlijk. Je verwacht misschien dat een roofvogel beide als een lekker hapje ziet. Waarschijnlijk is dat ook wel zo, maar zijn beide “prooien” dan ook even geschikt als voedermiddel?
Als we gaan kijken naar de nutritionele samenstelling is er een opmerkelijk verschil te ontdekken. Zo is een kaal stukje vlees nou niet bepaald rijk aan calcium. Calcium is in het bijzonder van belang voor eierenleggende vogels tijdens het broedseizoen. Daarnaast geldt over het algemeen dat de meest optimale verhouding tussen calcium en fosfor in het voer 2:1 is.. Dat heeft te maken met het feit dat van deze twee mineralen het mineraal dat in overvloed aanwezig is, de opname van de ander onderdrukt. Het risico op een tekort daarvan neemt dan toe.. Verder speelt vitamine D een rol bij de calciumregulatie, omdat het de opname van calcium en fosfor stimuleert.
Wanneer er voor wordt gekozen om vlees te voeren, is het aan te raden om daar calciumcarbonaat als supplement aan toe te voegen. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken, dat het calciumgehalte in zogenaamde carmix niet toerijkend is. Aanbevolen wordt om aan 100 gram puur rundvlees, een hoeveelheid van 1 gram krijt toe te voegen. Omdat dit een zeer kleine hoeveelheid is, is de kans op een overmaat nogal groot. Kort samengevat kan gezegd worden dat hele prooidieren een hogere voedingswaarde hebben dan alleen puur vlees en daarom een betere voedselbron voor roofvogels vormen.