Afschermplicht voor pluimvee opgeheven

21februari2007
Bron: LNV
De afschermplicht voor pluimvee is per 19 februari ingetrokken. De kans dat de uitbraak is veroorzaakt door wilde vogels wordt zeer gering geacht.
Dit besluit is genomen nadat er onderzoek is gedaan naar de oorzaak van de uitbraak in Engeland. De uitbraak in Engeland is zeer waarschijnlijk ontstaan door direct contact met besmette bedrijven in Hongarije.
Er zijn geen vogels in de omgeving van het Engelse bedrijf gevonden, die besmet zijn met het vogelgriepvirus. Daarbij is de situatie in Engeland stabiel.

Naar verwachting wordt de afschermplicht voor commercieel pluimvee weer ingesteld zodra de vogeltrek van start gaat. Dit zal gebeuren op basis van advies dat door SOVON wordt uitgegeven.
Voor hobbyhouders wordt de afschermplicht alleen ingesteld als er vogelgriep-uitbraken in Europa zijn of besmette vogels gevonden worden in landen langs routes van trekvogels naar Nederland.
Op basis van actuele risicoanalyse kan de afschermplicht weer worden ingetrokken. Dat geldt zowel voor de commerciële sector als voor de hobbydierhouders.